Morgen is het weer zover, dan vindt het jaarlijkse festijn plaats rondom Koningsdag. Dagen en zelfs weken van tevoren wordt er door ouders en kinderen gezocht op zolders, in schuren en onder de bank. Spulletjes die niet meer nodig zijn en voor een klein bedrag doorverkocht kunnen worden.

Vaak zonder dat deze mensen het doorhebben leveren zij een belangrijke bijdrage aan de circulaire economie. Maar wat is de circulaire economie eigenlijk?

Volgens het RVO is een circulaire economie een economie waarbij we slimmer omgaan met grondstoffen. Er wordt ingezet om tegen 2030 50% minder mineralen, fossiele grondstoffen en metalen te gebruiken. Allemaal om verdere klimaatverandering tegen te gaan. Nu zinspeelt het RVO vooral op hoe je als ondernemer hier aan bij kunt dragen en hoe je hier financiering voor kunt aanvragen, maar wij kijken liever iets meer naar de basics.

Een belangrijk onderdeel van de circulaire economie is immers het hergebruiken van grondstoffen en het verduurzamen van producten waardoor ze langer mee gaan. En laat dat nou net de essentie zijn van de grote vrijmarkt tijdens Koningsdag. Het hergebruiken van elkaars spullen door het voor een klein bedrag door te verkopen.
Blijkbaar zijn wij als Nederlanders daar erg bedreven in. Elk jaar stromen er hordes mensen langs de kraampjes op de vrijmarkten in Nederland. Allemaal op zoek naar mooie koopjes. Dat het om tweedehands spullen gaat maakt ons niet zoveel uit, als het maar goedkoop is.

Dat de circulaire economie goed is voor het milieu dat staat vast (minder grondstoffen, meer hergebruik, verduurzaming), dus waarom zouden we niet vaker van die vrijmarkten organiseren?
Misschien wel een idee voor de overheid om daar een aantal dagen per jaar voor vast te leggen, iedereen mag zijn of haar spullen vrij verkopen.

Dan hoeven wij als consument minder vaak nieuwe spullen te kopen, en geven we spullen een tweede of derde leven. Want wij Nederlands zijn niet alleen zuinig op ons geld, maar ook zuinig op onze spullen. Met de kwaliteit van de spullen zit het vaak wel goed.

Wat vind jij, moet er vaker zo’n vrijmarkt worden georganiseerd om de circulaire economie verder aan te zwengelen?

Wij gaan in ieder geval morgenochtend vroeg om 7 uur op pad. Dan zijn de echte pareltjes nog verkrijgbaar. En dan zijn we qua speelgoed voor de rest van het jaar klaar. Nu alleen nog even wat opbergruimte zien te vinden voor dat speelgoed…..