Duurzaam wassen…is het mogelijk om duurzamer te wassen en daarbij het milieu minder te belasten? Volgens ons wel! Hierbij 6 tips om duurzamer te wassen.

1. Temperatuur, niet te warm

Veel kleding, vooral van volwassenen, heeft alleen maar een opfrisbeurt nodig. Er zitten waarschijnlijk niet echt hardnekkige vlekken in. Tenzij je natuurlijk een enorme knoeipot bent!
De wasmachine gebruikt de meeste energie tijdens het opwarmen van het water, dus hoe minder warm hoe minder energie er nodig is om op te warmen.
Meestal kun je met 30 of 40 graden alles wel goed schoon krijgen. Voor de echt vieze kleding, onderbroeken en wasbare luiers kun je de wasmachine wel hoger zetten uiteraard. Tip 1 over duurzaam wassen!

2. Gebruik een ecologisch wasmiddel

Ecologische wasmiddelen hebben een veel minder zwaar effect op de kwaliteit van het water. De reguliere wasmiddelen zijn eigenlijk veel te sterk. Die zijn ontworpen om met een enorme kracht je kleding schoon te maken en dat is vaak helemaal niet nodig. De oppervlakte-actieve stoffen in die wasmiddelen zorgen voor schade aan het milieu.
Met bijvoorbeeld het ecologische wasmiddel van Nellie’s heb je een natuurlijk en ecologisch wasmiddel dat net zo krachtig is als een regulier wasmiddel, daarnaast vaak zelfs goedkoper en niet schadelijk is voor het milieu. Tip 2 over duurzaam wassen!

Nellie’s Biologisch Wasmiddel (Vegan)

3. VoorbehandelenMet het voorbehandelen van een vlek wordt de kans groter dat deze volledig weer verdwijnt. Zeker als je gebruik maakt van een ecologisch wasmiddel kan het lonen om de vlek voor te behandelen. Bijvoorbeeld met de WOW stick van Nellie’s. Maar niet elke vlek moet je op dezelfde manier voorbehandelen. Zo kun je een vlek met bloed het beste behandelen met koud water, gras en modder met groene zeep en inktvlekken met melk. Een rondje Google levert je vaak heel veel nieuwe tips op over het behandelen van vlekken. Tip 3 over duurzaam wassen!

4. Gebruik van de droger verminderen

Door minder vaak de kleding in de droger te doen bespaar je natuurlijk een heleboel. Het ophangen van kleding aan het wasrek is natuurlijk de meeste economische en duurzaamste manier om je was te drogen.
Het is misschien niet even makkelijk qua ruimte, en zeker in de winter als je de was niet buiten kunt laten drogen, maar het helpt wel enorm voor je portemonnee en het milieu.

Als je dan toch de droger wilt gebruiken, gebruik dan droogtrommelballen. Het liefst 4 stuks tegelijk, dat zorgt voor een sneller drogend effect, en met de droogtrommelballen van Nellie’s heb je ook nog eens een lekker geurtje erbij! Tip 4 over duurzaam wassen!

nellies droogtrommelballen lavendel

5. Niet te vaak wassen

Was niet te vaak! Moet je kind echt elke dag schone kleren aan voor school? Moet dat hemd na een keer dragen in de was? Vaak helpt het al als je het even laat luchten. Je bespaart niet alleen enkele wasbeurten: je kleding gaat ook wat langer mee als je ze minder vaak wast, wat op zijn beurt ook alweer een grote milieuwinst oplevert! Tip 5 over duurzaam wassen!

6. Niet strijken

Wie is er niet gek op strijken? Ha, nou wij niet! Naast dat het niet ecologisch is, is het ook niet goed voor je portemonnee. Het beste kun je het wasgoed met je hand proberen glad te strijken, of als het echt kreukvrij moet zijn in de badkamer ophangen. De stoom van de douche of een bad zorgt ervoor dat de kreuken snel verdwijnen.
Vind je dit allemaal wat teveel werk? Vraag ons dan naar de Wrinkle B Gone kreukvrije spray! En dat was de laatste tip over duurzaam wassen!