Foto’s maken met je smartphone is tegenwoordig makkelijker dan ooit. Wij maken veel product en sfeerfoto’s zelf met onze smartphone. Dat doen we al jaren. Het scheelt ons aardig wat kosten voor een professionele fotograaf. Daarom delen wij een aantal tips met jullie die ons enorm geholpen hebben!
ven je smartphone pakken, je gaat naar de camera app en voila, de foto is gemaakt. De nieuwste smartphones hebben tegenwoordig meerdere camera’s en hoge resoluties. Maar kunnen ze ook mooie foto’s maken? Dat ligt vaak niet aan de camera zelf, maar aan de gebruiker.


En om jou te helpen nog mooiere foto’s met jouw smartphone te maken hebben wij een aantal tips voor je opgesteld!

1.Zet je grid aan

Met het aanzetten van je grid worden er een aantal lijnen geactiveerd die over je scherm lopen. Deze lijnen verdelen je beeld in 9 vakken. Deze verdeling van 9 blokken heet ook wel de ‘regel van derden’. Als je de onderwerpen langs één van deze lijnen legt krijg je de beste compositie. Je legt bijvoorbeeld de horizon gelijk aan één van de horizontale lijnen en het onderwerp langs één van de verticale lijnen. HIerdoor zorg je voor dynamiek in de foto.
Daarnaast zorgen de lijnen in de grid ervoor dat je kunt verifieren of je de horizon recht in beeld hebt.
De grid helpt je dus met het maken van rechte foto’s én helpen je met het creëren van een goede compositie.

2. Zorg voor een schone lens

Denk je een mooie foto gemaakt te hebben, zitten er allemaal wazige vlekken op de foto. Grote kans dat het komt door een vieze lens. Je kunt een lens heel eenvoudig schoonmaken met een microvezeldoekje of een lenspen. Gebruik liever niet je trui of t-shirt, dat zorgt voor stof en pluisjes op de lens. Bekijk deze video met tips om je lens schoon te maken: https://www.youtube.com/watch?v=nZ655Cp1Jgc

3. Kies de juiste compositie

Met het kiezen van de juiste compositie kun je het verschil maken tussen een oke foto en een goede foto. Door het toepassen van de ‘regel van de derden’ (zoals hierboven uitgelegd) of de Gulden Snede (wil je meer weten over de Gulden Snede lees er dan hier meer over) kun je de compositie van jouw foto enorm verbeteren. Daarnaast kun je ook zoeken naar lijnen in de compositie. Bijvoorbeeld door iemand te fotograferen langs een muur waarbij je de lijnen van de muur volgt.

4. Gebruik de zelfontspanner

Een selfie uit de hand maken is natuurlijk heel makkelijk. Maar wil je écht een goede selfie maken, gebruik dan de zelfontspanner. Uit de hand, maar nog beter is het om je telefoon ergens tegenaan te zetten of een telefoonhouder te gebruiken. Zo maak je op een makkelijke manier betere foto’s van jezelf. Kies een goede hoek, stel de timer in en ga snel op de juiste plek staan.

5. Gebruik een statief

Een statief kan handig zijn in diverse situaties. Als het bijvoorbeeld donkerder wordt komt er minder licht binnen op de sensor van je smartphone en worden de foto’s minder scherp als je de foto’s met de hand maakt. Als je je smartphone op een statief plaatst met een smartphone grip dan kun je beter foto’s maken als er minder licht is. Daarnaast is het gebruik van een statief ook aan te raden bij het maken van groepsfoto’s.

6. Let op het aanwezige licht

Licht is natuurlijk heel erg belangrijk. Fotograferen wordt ook wel ‘schrijven met licht’ genoemd.
Vlak voor zonsondergang is het licht vaak warmer, ook wel ‘golden hour genoemd’. Fotografeer je meer midden op de dag dan is het licht wat feller en harder. Houd rekening met het licht bij het maken van een foto als er bijvoorbeeld een schaduw over het object valt. Steld de belichting handmatig in zodat je smartphone minder moeite heeft met de schaduw.

7. Gebruik een opzetlens

Als je een opzetlens gebruikt kun je de beeldhoek aanpassen van de camera op je smartphone. Er zijn diverse opzetlenzen beschikbaar. Er zijn opzetlenzen voor macro fotografie, fisheye, groothoek en tele lenzen voor smartphones. De lensjes zijn eenvoudig in gebruik en lekker klein om mee te nemen.

8. Stel scherp op het onderwerp

Smartphones kunnen zelf goed automatisch scherpstellen. Maar werkt je smartphone nou net even niet mee of wil je op een ander object scherpstellen? Tik dan op het scherm op het object dat je wilt scherpstellen de camera stelt scherp op dat punt. Als je wilt dat er langer op dat punt wordt scherpgesteld, hou dan je vinger wat langer op het punt ingedrukt.

9. Gebruik geen flitser

Met het gebruik van een flitser worden je foto’s er meestal niet echt mooier op. De flitser is behoorlijk fel en kan zorgen voor kleurverandering in gezichten of objecten. Heb je toch extra licht nodig? Ga dan vlakbij het raam staan of zet een lamp aan en speel wat met de positionering van de lamp. Dat geeft vaak een mooi resultaat.

10. Gebruik de HDR functie

HDR staat voor High Dynamic Range. Als je deze functie inschakelt op je smartphone worden er meerdere foto’s achter elkaar gemaakt met elke keer een andere belichting. Meestal worden er drie foto’s gemaakt; onderbelicht, normaal belicht, overbelicht. Deze foto’s worden dan digitaal samengevoegd tot één foto die “perfect” belicht is. Het voordeel van deze functie is dat je veel meer detail en doortekening in een foto hebt.

Dit artikel is samengesteld in samenwerking met Foto & Video